fbpx

Ideja za izlet – Malta

Uncategorized
March 17, 2018

Na Malto smo se odpravili konec januarja, ko je bilo tam v povprečju prijetnih 15 stopinj, v primerjavi z ničlo pri nas. Leteli smo iz letališča Treviso, kjer vas ponudnik Raynair v dobri uri in pol pripelje direktno na (edino) letališče na Malti.

Odločili smo se za najem avta, ker smo imeli le tri dni za raziskovanje otoka in ravno toliko dni smo rabili, da smo se privadili vožnje po levi strani ceste. Vožnja je bila vse prej kot dolgočasna, sploh če ti okolica ponuja čudovite razglede. Prvi dan smo se odpravili raziskovat glavno mesto – Valletto, ki je letošnjo leto tudi evropska prestolnica kulture. Ker smo dobili parkirno mesto pod mestom, smo se morali povzpeti po 300 stopnicah do mesta. Lahko bi izbrali tudi hitrejšo opcijo, dvigalo za 1 evro, ampak kot pravi raziskovalci, smo rajši nabirali kondicijo za vse bodoče izzive.

Stavbe niso ravno barvite, vse imajo zelo podoben zunanji videz iz rumenih opek, so pa zato toliko bolj barvita vrata in balkoni.

V arhitekturi je viden vpliv arabskega in italijanskega sveta, stavbe in cerkve so na pogled res veličastne.

Čudovit pa je tudi razgled na Sredozemsko morje in pristanišče iz razgledniške točke nad mestom.

Ob sončnem zahodu smo se odpravili še na drugo stran Vallette, kjer se nahaja pristanišče in priča smo bili čarobnemu razgledu.

Drugi dan smo se več vozili in spoznali kar nekaj zanimivih vasic in prepoznavnejših znamenitosti Malte. Zelo barvita je bila ribiška vasica Marsaxlokk, kjer je zalivček zapolnjen s porisanimi čolnički.

Na poti smo se ustavili pri Blue Grotto in Dingli klifih, kjer je bilo kar težko prenehati fotografirati te čudeže narave.

Aja, pa gromozanski kaktusi so povsod!

Naslednja točka, ki smo jo obiskali je bila srednjeveška prestolnica Malte, mestece Mdina. Presenetila nas je urejenost in mir v mestu, na koncu mesta pa nas je pričakal spet čudovit razgled na otok.

Zadnji dan pa smo se zapeljali na sever otoka, kjer ne smete izpustiti filmske kulise Popayeve vasice, sedaj se tam nahaja tematski park. Že sam pogled na zaliv in barvite hiške je res simpatičen.

Čisto na severu  pa se nahaja izhodna točka, ki te s trajektom pripelje do manjšega otočka Gozo.

Tam smo si ogledali (podrto) Azursko okno in Dwjera plažo z okolico, ki nas je presenetila s svojo raznolikostjo.

Pričakal nas je še zadnji fantastični sončni zahod, naslednje jutro pa smo že pakirali in se odpravili nazaj proti domu.

Odkrivanje zanimivosti in kulture Malte nam bo ostalo v lepem spominu, sigurno je pa ostalo še nekaj neraziskanih kotičkov, ki jih mogoče obiščemo še kdaj v prihodnosti.

Vlogi Luka in Dore:

 

Imamo med nami še kakšnega popotnika, ki je že obiskal Malto? Kakšna so pa vaša priporočila za krajše izlete po Evropi?

Lep pozdrav do naslednjič, Andraž in Neža